Tips tegen overlast van de processierups

Er zijn twee soorten processierupsen in Nederland. Je krijgt van beide rupsen jeuk als je in contact komt met hun haartjes en ze verpoppen zich allebei tot vlinder. De bekendste is de eikenprocessierups.Ook zijn er processierupsen die vooral voorkomen in dennen. Je raad deze naam al: De dennenprocessierups. 

Ze leggen hun  eitjes vooral in de toppen van eik of den, die vanaf april uitkomen. De rupsen krijgen na wat vervellingen brandharen en vormen dan samen grote nesten op de stam. ’s Nachts vreten de rupsen een boom vaak helemaal kaal. 

Overlast van de eikenprocessierups
De brandharen geven de klachten. Ze zijn niet zichtbaar en bij contact dringen ze gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Binnen een paar uur krijg je er last van, met jeuk, bultjes of blaasjes op je huid en/of keelklachten. Ze irriteren ook bij dieren zoals honden en paarden. 

Tips om overlast van de processierups te voorkomen:

  • Blijf uit de buurt van besmette bomen. Vaak zijn die door de gemeente met lint herkenbaar gemaakt. Brandharen kunnen 50 tot 100 meter van bomen wegwaaien.
  • Bedenk je huid zoveel mogelijk in de natuur zo krijg je geen overlast van de processierups. 
  • Kijk op een van de meldingssites voor nesten van de rups voordat u de natuur ingaat. Meldingen bekijken of toevoegen kan vaak bij de gemeente of op onze website
  • Nodig koolmezen en pimpelmezen uit in je tuin, bijvoorbeeld met vogelhuisjes en waterbakjes! De eikenprocessierups is een delicatesse voor hen en door ze slim te laten schrikken, schieten alle haartjes er eerst uit.  

Heb je toch ergens jeuk of rode plekjes door de rups? Volg dan het volgende stappenplan:

  • Trek kleding met brandharen uit en was deze zo snel mogelijk, liefst op 60 graden.
  • Strip je huid met plakband of tape en trek zo de haren eruit. 
  • Daarna afspoelen met lauw water. 
  • Gebruik bij veel jeuk een verzorgende crème of gel. Ga naar de huisarts bij oogklachten, benauwdheid, dikke lippen, dikke tong of dikke oogleden. In deze gevallen heb je misschien een allergische reactie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *