Waar kan je processierupsen tegenkomen?

Er zijn twee soorten processierupsen in Nederland. Je krijgt van beide rupsen jeuk als je in contact komt met hun haartjes en ze verpoppen zich allebei tot vlinder. De bekendste is de eikenprocessierups.Ook zijn er processierupsen die vooral voorkomen in dennen: De dennenprocessierups.

Eikenprocessierups
In Nederland heeft de eikenprocessierups een  voorkeur voor de zomereik. Maar ze kunnen ook voorkomen op de Hongaarse eik en moseik. Bij meer plaagdruk zullen ook moeraseik, Amerikaanse eik en zelfs steeneik worden aangetast. Ook in zuileiken komt de eikenprocessierups voor.

Dennenprocessierups:
Dennenprocessierupsen hebben de voorkeur voor den, ceder, lariks en douglas. Ze kunnen ook voorkomen op de volgende boomsoorten: Libanese ceder, Europese lork, Canarische den , draaiden, Aleppo den, bergden, zwarte den, zeeden, parasolden, ponderosaden, montereyden, grove den, douglasspar en ook tweestijlige meidoorn.

Voorbereid op pad

Voorkomen is beter dan genezen. Om jezelf goed te beschermen tegen de brandharen van de eikenprocessierups, is het belangrijk dat je goede kleding draagt als je naar buiten gaat. 

Heb je toch ergens jeuk of rode plekjes door de rups? Plak plakband op de huid en trek het er voorzichtig weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband kleven.  Spoel daarna je huid en ogen overvloedig met lauw water. Bij voorkeur onder de douche. 

De brandharen van de processierups krijg je uit je kleding door deze te wassen. Dit doe je het beste op 60ºC. Ook is het verstandig om de volgende dag je beddengoed te wassen zodat ook daar eventuele brandharen uit worden verwijderd. Ga niet krabben of wrijven. Daarmee vererger je de klachten. Gebruik eventueel een verzorgende creme of gel die de aanmaak van histamine (jeuk) tegengaat. Raadpleeg de huisarts bij ernstige klachten, zoals zwelling en benauwdheid. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *