Wie zijn de natuurlijke bestrijders van de processierupsen?

De afgelopen jaren is de hoeveelheid overlast die mensen ervaren van de brandharen van de rupsen toegenomen. Gemeenten spannen zich flink in om de eikenprocessierups te bestrijden. Bestrijding gaat vaak met chemische middelen of met flinke stofzuigers. Het opzuigen is de minst slechte optie, maar dat gaat relatief traag. Dit kan ook anders en duurzamer. Er zijn namelijk veel verschillende beesten die processierupsen eten. Hieronder vind je een lijst van hun natuurlijke ‘bestrijders’

Vogels
De volgende vogelsoorten eten alle stadia van de rups: koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek, vinken.
De volgende vogelsoorten eten de jonge stadia van de rups: winterkoning, roodborstjes, boomkruiper en alle andere bovengenoemde vogels.

Je kan de vogels een handje helpen door bijvoorbeeld nestkastjes in je tuin aan te brengen. Ook helpt het om in de koudere maanden vetbolletjes op te hangen. 

Insecten
Naast vogels zijn er ook insecten die eikenprocessierupsen eten zoals de kleine poppenrover, rupsenaaskever, (bid)sprinkhaan, weekschildkevers. En er zijn ook wantsen die de rupsen eten. Gaasvlieglarven en larven van de inheemse 2-stippelige lieveheersbeestjes en van de Aziatische lieveheersbeestjes eten ook eitjes en de allerjongste rupsen op.


Ook mieren en spinnen vormen een bijdragen in de beheersing van de eikenprocessierupsen.

Meld zelf ook een rupsennest

Zelf een nest met rupsen gespot in de natuur? Je kan de gemeente en andere mensen helpen door eenvoudig en snel een melding achter te laten op onze website. Wij monitoren de waarnemingen met onze vrijwilligers en melden dit aan gemeentes en instanties bij grote aantallen meldingen op dezelfde locaties. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *